Skladišni sistemi

Skladišni sistemi

Prilikom izrade projektnog rešenja za IT infrastrukturu, centralni prostor za skladištenje podataka zauzima ključno mesto i treba mu posvetiti posebnu pažnju.

Svi savremeni data centri zahtevaju jedinstveno centralizovano rešenje ovog tipa, koje treba da zadovolji nekoliko ključnih principa.

  • Posedovanje dovoljnih performansi i potrebnog kapaciteta
  • Postojanje mogućnosti rasta istog bez drastičnih zaokreta u tehnologiji
  • Otpornost na otkaze
  • Optimalno korišćenje raspoloživog prostora
  • Posedovanje naprednih funkcionalnosti za sigurnost uskladištenih podataka
  • Obezbeđivanje brzog i pouzdanog backup i restore sistema

Skladišni sistemi

Očigledno je da rešenje za centralno skladištenje podataka ima ključno mesto u savremenoj IT Infrastrukturi, pa je zbog toga veoma važno da se na osnovu poslovnih zahteva koji se postavljaju pred IT infrastrukturu, njemu posveti posebna pažnja. Pored toga, zahtevi za skladišnim kapacitetom rastu iz dana u dan, pa se procenjuje da će uskoro biti potreban kapacitet od 1 TB po glavi stanovnika.

SAN (Storage Area Network) skladišna rešenja su tehnologija koja je ušla u svoje zrelo doba. Većina današnjih zahtevnih skladišnih rešenja zasniva se na SAN tehnologiji koja, danas, ima propusnu moć od 8 Gb/s. Prednost ovog rešenja je što je storage mreža (SAN) odvojena od LAN mreže i služi samo za komunikaciju sa diskovima - samim tim i performanse ovakvih sistema su veoma visoke. Međutim, ovo rešenje je samim tim i po ceni  iznad ostalih rešenja koja sve više osvajaju prostor u kome je SAN sistem za skladištenje podataka bio neprikosnoven vladar.

IP storage sistemi se sve više nameću kao rešenja koja mogu bez ikakvih nedostataka da budu primenjena umesto SAN rešenja. Ovo je prvenstveno posledica podizanja propustne moći LAN resursa pojavom 10 Gigabit Ethernet (10GbE). Ovi sistemi su već dokazali da po performansama i funkcionalnosti ne zaostaju za SAN rešenjima, a da im je cena daleko konkurentnija. Dakle, IP storage je ozbiljno rešenje koje se prilikom izrade sistema za centralno skladištenje podataka mora ozbiljno uzeti u obzir. Da je to tako vidi se i iz činjenice da svi vodeći proizvođači storage sistema (EMC, HP, IBM, NetApp i drugi) predstavljaju sve veći broj IP proizvoda i da je njihov tržišni udeo vremenom sve veći.

1998 - 2016 © COMING - Computer Engineering